Jovica Škaro

 

Jovica Škaro Rođen je u Splitu 19. siječnja 1947. kao sedmo dijete obitelji Škaro. Glazbenom, literarnom i dramskom djelatnošću se bavi od djetinjstva. Od 1954. svira u željezničarskoj glazbi ŽKUD «Filip Dević». Kao srednjoškolac već od 1963. bavi se skladanjem i obradom pjesama koje je izvodio uz pratnju gitare. U želji da ovlada višim znanjem, kako bi mu u pisanju glazbe bilo lakše i stručnije učio je sviranje glasovira kod gđe. Nada Burla, prof. Bavi se skladanjem, aranžiranjem – obradama melodija vokalnih i instrumentalnih. Autor niza stihova za dječje pjesme i brojalice, za zabavne skladbe i druge vokalno instrumentalne izvedbe. Aktivno nastupao i nastupa kao glazbeno – estradni izvođač. (što bi se kazalo, kantautor uz pratnju gitare ).

Temeljem Punomoći od 1969. član je cehovskih društava skladatelja, a od 2011. redovni je član HDS. Od davnih vremena 1964 g. nastupa kao član ondašnjih popularnih VIS-ova, već od tada u javnosti povremeno nastupa i kao samostalni izvođač. Sa dvije skladbe debitira kao skladatelj, tekstopisac, i interpret-sudionik festivala mladih kompozitora u Subotici, za čiju je skladbu „Pastirica“ orkestraciju priredio Mo. Bojan Adamić sa kojim suradnju nastavlja na mnogim nastupima i prvim nosaćima zvuka. U tom kontekstu surađuje sa nizom najuglednijih naših glazbenika, skladatelja – aranžera. Za skladbu „Pastirica“ , koju je osobno interpretirao dobiva više nagrada struke i publike. Od tih dana permanentno sklada i nastupa na raznim domaćim i inozemnim festivalima, smotrama i koncertima. ( Italia, SAD, SSSR, Mađarska, Njemačka, Švedska, Australija i druge zemlje i sredine). Prije skoro četiri desetljeća opredjeljuje se kako za rad sa djecom tako i za pisanje. Umjetnički je voditelj dječjeg zbora «Srdelice», i autor skladbi koje izvode, Ansambla «Djevojke s Cetine» o kojima bi se moglo govoriti i pisati na dugo i široko. (etno muzikološka istraživanja, analize i izvođenja starih napjeva i obrada istih u novije i modernije aranžmane), ravnatelj dječjeg zbora osnovne glazbene škole u Sinju.

Poseban doprinos daje u Domovinskom ratu nastupajući na raznim pozornicama u zemlji i nekim Europskim zemljama (nastupni posjet-humanitarni: Italija, Njemačka, Francuska, Vatikan) s Hrvatskim dječjim zborom «Prognanici», djeca koju je pomahnitali ratni vihor otrgnuo od roditelja, prijatelja i topline ognjišta rodnog zavičaja. Kao osnivač i voditelj zbora „Prognanici“ (prvotan naziv Izbjeglice) sa njih više od tri stotine djece izbjeglica je radio punih osam godina, sve dok se posljednje dijete član zbora nije vratilo svom rodnom ognjištu. Nakon Domovinskog rata u Drnišu osniva i vodi dječji zbor «Kalandruni». U Kninu organizira Dječji festival: „Mali Knin“ zajedno s kninskim glazbenicima i uglednim kulturnim djelatnicima. Jedan je od utemeljitelja i voditelja dječjeg zbora: „Kostanje“, koji izvode autorske skladbe i predstave maestra Škare. Osnivač je i voditelj dječjeg zbora: „Trogir“.

Utemeljitelj je i dječjeg festivala „mali split“ (utemeljen 1991.) koji je zasigurno posebnost u sveukupnoj glazbenoj ponudi stvaralaštva djece i za djecu, ali isto tako i za one malo starije-mlade. „mali split“ je dao i ugradio vrijednu kockicu u ukupnom Hrvatskom glazbenom blagu. Umjetnički je voditelj manifestacije, “Susret Hrvatskih dječjih zborova“ u Splitu. Utemeljitelj je i voditelj mnogih drugih dječjih manifestacija i igraonica i izvedbi. Mnogo je glazbenih radionica koje je vodio, na kojima su se veliki broj djece naučili nešto o glazbenoj umjetnosti, a u praksi pokazali da su vrsni instrumentalisti i vokalisti.